ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΝΑ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


http://www.monastiriaka.gr/index.php?language=gr

 




Ο όσιος Παχώμιος (4ος αι.) εκ των ιδρυτών του χριστιανικού μοναχισμού στην ανατολή χωρίζει το ημερονύκτιο των μοναχών σε τρία οκτάωρα …. οκτώ ώρες προσευχή, οκτώ ώρες ανάπαυση και οκτώ ώρες εργασία (διακονήματα και εργόχειρα). Σήμερα 16 αιώνες μετά, στην σκιά του Ιερού Άθωνα, οι μοναχοί σε κελιά και μοναστήρια παράγουν, ως εργόχειρο, εξαιρετικής ποιότητας πρωτότυπα προϊόντα εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους και την συντήρηση των χώρων διαβίωσης.

 
Εδώ και πολλά χρόνια ακούω από επισκέπτες και προσκυνητές του Αγίου Όρους ότι τα προϊόντα και οι τροφές εκεί έχουν άλλη γεύση. Και σκέτη ντομάτα να φάμε, λένε, χωρίς λάδι είναι νόστιμη.
 
Για χρόνια μου έμεινε καημός το ότι από την οικογένειά μας δεν πήγαινε κανείς στο Άγιο Όρος να μας φέρει προϊόντα. Αλλά ούτε και γνωρίζαμε τι είδους προϊόντα υπήρχαν.
Είχα δει τις αγιορείτικες σφραγίδες για πρόσφορο και τα κομποσκοίνια με το δάκρυ της Παναγίας.
Από κει και πέρα, τίποτα.
 
Μέχρι που, πέρισυ, συνάντησα για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα
Πήρα τηλέφωνο και πρώτα απ' όλα πιστοποίησα αν η σελίδα ήταν όντως του Αγίου Όρους και όχι κανενός μεσάζοντα που θα χρησιμοποιούσε το όνομα "Αγιορείτικα Προϊόντα" με αυθαίρετες τιμές.
  
Όταν σιγουρεύτηκα για την αυθεντικότητα της σελίδας, πρώτα απ' όλα, για την υγεία των παιδιών, παράγγειλα μέλι καστανιάς και ερείκης.
Το μέλι καστανιάς είναι ισχυρό αντιβιοτικό και έχει γεύση αντιβιοτικού. Πρέπει να το συνηθίσουμε για να το τρώμε κάθε πρωί με το κουτάλι. Είναι πικρό. Τελικά τα παιδιά δεν το τρώνε αλλά για τους μεγάλους είναι πολύ τονωτικό
Αρχικά νόμιζα ότι έκανα λάθος και δεν ήταν τόσο καλό. Πολύ γρήγορα ανακάλυψα, σε ένα απόστημα που το βάλαμε σαν αλοιφή, ότι το απόστημα πέρασε. Ήταν πραγματικά ισχυρό αντιβιοτικό. Εξ ου και η πικρή του γεύση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παίρνουμε φάρμακα.

Έκτοτε τα προϊόντα Αγίου Όρους έγιναν τα αγαπημένα μας. Δεν μετάνιωσα που τα πήρα.
Από την ιστοσελίδα βλέπουμε σε εικόνες τα προϊόντα του Αγίου Όρους, λεπτομερείς πληροφορίες για αυτά και τις ιδιότητές τους, τιμές, διαθέσιμες ποσότητες, τηλέφωνα επικοινωνίας, τρόπους παραγγελίας και ταχυδρομικά έξοδα.

Ενδεικτικά θα αναφέρω παρακάτω κάποια που μου τράβηξαν την προσοχή: Το μέλι καρυδιάς που πήρα, το βαλσαμέλαιο που τελευταία έμαθα από φίλες τι εντυπωσιακά αποτελέσματα έχει και το δαφνέλαιο που διάβασα στο διαδίκτυο ότι το καλύτερο δαφνέλαιο είναι του Αγίου Όρους.

Οι τιμές δεν είναι υπερβολικές, αντίθετα τις βρίσκω πολύ καλές. Υπολογίστε όμως και το συνολικό βάρος των προϊόντων που αυξάνει τα ταχυδρομικά έξοδα.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ (ΖΥΓΙΑ)   ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ   ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ "ΑΜΝΟΣ" 17 εκ
Αγιορείτικες σφραγίδες πρόσφορου.
 
 
ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΛΕΠΤΟ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ   ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 50αρι Ι. Κελλίον Αγίων Αρχαγγέλων (ΚΟ)   ΔΕΡΜΑΤΙΝΟ 50αρι ΡΩΣΙΚΟ (B02)
 
Αγιορείτικα κομποσκοίνια.
 

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ (ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ)



ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ (ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ) ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Το βάλσαμο η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον) ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Πατέρες της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης, το παρασκεύαζαν και το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία διαφόρων ασθενών τους. Χαρακτηριστικό των ιδιοτήτων του βάλσαμου είναι η χρήση της ονομασίας «βαλσάμωμα» εννοώντας την ταρίχευση.
Τα κίτρινα ακτινόμορφα άνθη, του βάλσαμου έχουν την μέγιστη συγκέντρωση των πιο ωφέλιμων συστατικών με κυριότερα από αυτά την υπερικίνη και την υπερφορίνη, οι οποίες συνεργάζονται στην αύξηση των επιπέδων των διαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές διατηρούν την κανονική διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα (εξ ου και η έκφραση βάλσαμο η ψυχή μου). Η ουσία υπερικίνη έχει επίσης αντισηπτική επίδραση κατά των ιών και των βακτηρίων, βοηθώντας την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Τέλος σε ένα άλλο συστατικό του, την τανίνη, οφείλονται οι στυπτικές ιδιότητες του βοτάνου ενώ οι φλαβονολες μειώνουν τις φλεγμονές, βοηθώντας στους πόνους της μέσης. Σήμερα λόγω της επιστημονικής επιβεβαίωσης της θεραπευτικής άξιας του σε συνδυασμό με τις ελάχιστες ως ανύπαρκτες παρενέργειές του προς τον άνθρωπο επαναδιαδόθηκε παγκοσμίως η χρήση του.

Κοινές ονομασίες:
Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Ψειροβότανο, Σπαθόχορτο, Προδρόμου βότανο. St.John’s wort oil

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ :
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

Το Βαλσαμέλαιο που προκύπτει με εκχύλιση (εξανθοσμία) του υπέργειου τμήματος, όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση χρησιμοποιείται εξωτερικά ή εσωτερικά (κατά περίπτωση) για :
• Ανακούφιση των ερεθισμών-φλεγμονών
• Επούλωση διαφόρων πληγών (λόγω τραυματισμών ή ακινησίας στο κρεβάτι).
• Εγκαύματα
• Δερματίτιδες
• Καταπολέμηση αιμορροΐδων.
• Έλκη φλεβών
• Πόνους μέσης,
• Ισχιαλγίες
• Μυαλγίες
• Λουμπάγκο
• Εξαρθρώσεις
• Ρευματισμούς
• Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
• Τσιμπήματα εντόμων
• Στυπτικό (Καταπολέμηση διάρροιας)
• Επούλωση γαστρικών και στομαχικών ελκών,
• Γαστρίτιδα
• Καταπολέμηση εσωτερικού καψίματος (Αντιφλογιστικό)
• Καταπολέμηση σκωλήκων του εντερικού σωλήνα (Αντιελμινθικό)
• Καταπολέμηση φλεγμάτων (Αποχρεμπτικό)
• Για την καλή λειτουργία της έμμηνου ρήσης (Εμμηναγωγό)
• Αϋπνία,
• Αντιμετώπιση της Αγχώδους διαταραχής
• Ήπιες και μεσαίες μορφές κατάθλιψης και ως ηρεμιστικό
• Τόνωση και αποκατάσταση του νευρικού συστήματος
• Χαρίζει καλή διάθεση και ευεξία με ταυτόχρονη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος .

Περισσότερες πληροφορίες, εφαρμογή και προφυλάξεις, στην ανάρτηση εδώ. Λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα λάδια, εδώ.


 ΜΕΛΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ



 
ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΑΝΘΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

 Στα προστατευόμενα (συνθήκη NATURA 2000) δάση καστανιάς του Αγίου Όρους παράγεται το καλύτερο μέλι καστανιάς της Ελλάδος. Ιδιαίτερο και μοναδικό για τις ιδιότητές του με έντονη, πιπεράτη γεύση, ιδιάζον άρωμα, λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια με ελαφρά πικρή επίγευση. Με τις λέξεις αυτές θα μπορούσαμε να δώσουμε μια πρώτη γρήγορη περιγραφή των μακροσκοπικών γνωρισμάτων του. Τα ουσιαστικά όμως προτερήματα αυτού του μελιού είναι όσα δεν φαίνονται «δια γυμνού οφθαλμού».

Το μέλι καστανιάς είναι πλούσιο –ίσως το πιο πλούσιο- σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες λόγω του δένδρου της καστανιάς. Στο μέλι αυτό εντοπίζετε μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων (κόκκοι γύρης) που του προσδίδουν μια πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του αφού η έντονη παρουσία της γύρης του αυξάνει τη θρεπτική αξία. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό ‘τονωτικό’.. Επιπλέον διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Συνιστάται σε όσους αθλούνται στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Μπορεί να δράσει και ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.

Το μέλι της καστανιάς σε συνδυασμό (συνέργεια) με συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, πρόπολη και γύρη δίνει τα προπολομέλια (Arohoney , Aromiel , Αρωμέλια) , σκευάσματα με ιδιαίτερη θεραπευτική αξία σε μεγάλο φάσμα παθήσεων.

Κρυσταλλώνει μόνο μετά από πολύ καιρό, 1,5 – 2 χρόνια.

Είναι μέλι μεικτής προέλευσης, από νέκταρ ανθέων καστανιάς και από μελιτώδεις εκκρίσεις. Επιστημονικά όμως κατατάσσετε στα ανθόμελα λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών (τα ζάχαρά του είναι αριστερόστροφα). Οι μελισσοκόμοι όταν θέλουν να δυναμώσουν τα μελισσοσμήνη, τα πηγαίνουν στην καστανιά. Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα άνθη της, διεγείρονται σύντομα και γίνονται μέχρι και επιθετικές γύρω από τις κυψέλες. Καθημερινά μαζεύουν το νέκταρ μέχρι αργά, ακόμη και μετά το ηλιοβασίλεμα.

Στην χώρα μας το μέλι καστανιάς δυστυχώς είναι ελάχιστα γνωστό. Το γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητο για τις ευεργετικές ιδιότητές του στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας.

 Περισσότερα για αυτό το μέλι εδώ και κατάλογως όλων των μελιών, εδώ.

ΔΑΦΝΕΛΑΙΟ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ




Δαφνέλαιο με αφέψημα βοτάνων (Σπαθόχορτο , Τσουκνίδα , Δενδρολίβανο) και Κυπαρισσόμηλα

Η Δάφνη η ευγενής (Laurus nobilis, από τη λατινική ρίζα laur= έπαινος, τιμή) γνωστή από την αρχαιότητα για τις αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες των φύλλων και των καρπών της, χρησιμοποιήθηκε από τους Ιπποκράτη και Διοσκουρίδη, για την παρασκευή ιαματικών σκευασμάτων. Στη λαϊκή θεραπευτική φαρμακολογία θεωρείται ως αντιρρευματικό, ανακουφιστικό των κουρασμένων μυών και των ταλαιπωρημένων αρθρώσεων, εναντίον της παραμορφωτικής αρθρίτιδας και ως βοηθητικό της πέψης. Τα φύλλα και οι καρποί της δάφνης περιέχουν αιθέρια έλαια, αλκαλοειδή, ταννίνη και λιπαρά οξέα όπως λαουρικό, παλμιτικό και ελαιϊκό οξύ.
Με μηχανική συμπίεση των καρπών παίρνουμε το δαφνέλαιο και από την απόσταξη των φύλλων αιθέριο έλαιο. Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα και ανοίγει την όρεξη. Πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα.
Το δαφνέλαιο, είναι από τα πιο γνωστά παραδοσιακά καλλυντικά σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την περιποίηση των μαλλιών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα, σταματάει την τριχόπτωση, μαυρίζει το μαλλί και του δίνει λάμψη χάρη στις μαλακτικές και ενυδατικές του ιδιότητες.

Περισσότερα για την εφαρμογή του, εδώ. Όλα τα δαφνέλαια, εδώ.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 


ΚΕΡΑΛΟΙΦΕΣ
ΚΕΡΑΛΟΙΦΕΣ
ΟΙΝΟΙ
ΟΙΝΟΙ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ
ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ
ΛΙΚΕΡ
ΛΙΚΕΡ
ΣΑΠΟΥΝΙΑ - ΣΑΜΠΟΥΑΝ
ΣΑΠΟΥΝΙΑ - ΣΑΜΠΟΥΑΝ
ΠΡΟΠΟΛΗ - ΠΡΟΠΟΛΟΜΕΛΙ
ΠΡΟΠΟΛΗ - ΠΡΟΠΟΛΟΜΕΛΙ
ΜΕΛΙ - ΓΥΡΗ
ΜΕΛΙ - ΓΥΡΗ
ΞΥΔΙ
ΞΥΔΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ -  ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ - ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΒΟΤΑΝΑ
ΒΟΤΑΝΑ
ΑΛΑΤΙ
ΑΛΑΤΙ
ΜΕΡΕΝΤΑ
ΜΕΡΕΝΤΑ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΠΑΣΤΕΛΙ
ΠΑΣΤΕΛΙ
ΤΑΧΙΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙ
ΤΑΧΙΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙ
ΜΕΛΙ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
ΜΕΛΙ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου