ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Μία ακτύπητη συνταγή για κέικ, το οποίο κάνω εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία και
"φεύγει" στη στιγμή, είναι το "κέικ σοκολάτας" από το βιβλίο ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ, Μαριγούλας Κοκκίνου και Γεωργίας Κοφινά, εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ.

Χωρίς να ανεβάζει την χοληστερίνη, καθώς δεν περιέχει καθόλου αυγά ούτε και βούτυρο, είναι ελαφρύ, γευστικό και εξαφανίζεται αμέσως από τα παιδιά.

Το χρησιμοποίησα σε μπουφέ εκδηλώσεων αλλά και σαν βραβείο σε κυνήγια θησαυρού το οποίο έπρεπε να στολίσουν μόνα τους τα παιδιά και, φυσικά, να το φάνε. Το κέικ αυτό, ακόμα και στο σπίτι, μεταμορφώνει μια απλή καθημερινή ημέρα σε πάρτι: τα παιδιά το στολίζουν με άχνη, πολύχρωμες καραμέλες και στολίδια από τούρτες, καλούμε και φίλους και ...το πάρτι ξεκινά.


Σε καιρό νηστείας είναι ιδιαίτερα τονωτικό και δίνει μια καλή ποσότητα "σακχάρου" που χρειάζεται ο οργανισμός των παιδιών για να λειτουργήσει (τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερη γλυκόζη από μας γιατί έχουν περισσότερη πνευματική εργασία λόγω σχολείου και είναι πιο κινητικά από τους ενήλικες)
Η συνταγή του αγαπημένου μας αυτού κέικ είναι η εξής:

Υλικά:
3/4 φλυτζ. τσαγιού λάδι, κατά προτίμηση σπορέλαιο
2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζ. τσαγιού κρύο νερό
3 κουταλιές σούπας ξύδι
6 κουτ. σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού σόδα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύδι, το νερό, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και πασπαλισμένο ελαφρά με αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.
Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή σάλτσα σοκολάτας ή γλάσσο σοκολάτας (το βιβλίο δίνει τις συνταγές γι' αυτά τα δύο, αλλά μπορείτε να βάλετε και έτοιμο σιρόπι σοκολάτας από το σούπερ-μάρκετ)

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου